Tízmedve

Az élet a Halálcsillagon

Grózner Béla kertész levele édesanyjához

2018. február 02. - tizmedve

Kedves Édesanyám!

Jót mulattam legutóbbi levelén! Először is nyugodjon meg, a Csillagok háborúja film az elejétől a végéig szemenszedett hazugság. Mama, ez itt a Paradicsom – bevallom, minden este lefekvés előtt imádkozom, és hálát adok az istennek, hogy itt lehetek. És ne aggódjon, itt biztonságban vagyok. Hogy is gondolhatta, hogy néhány lázadó bugris felrobbanthatja a Halálcsillagot? Mennyit kacagtunk ezen Darth-tal! Mama, csak ennyit mondok: egy magát azonosítani nem tudó űrobjektumra a tűzmegnyitási távolság: tízmillió km, és itt még „csak” a neutronplazma ágyúk fogadják, onnantól, ami még megmaradt belőle, arra automatikusan nyitnak tüzet a körkörös védelmi rendszerek. Egyszer egy cseles üstökös nyolcmillió km-ig jutott, idáig ez a „legjobb” érték. Annyira gyerekes azt gondolni, pár lázadó hülye, egy taknyos jedi, valami kalandor meg egy majom a falusi lézer-céllövöldés fegyvereikkel áttörhetik a védelmi rendszereinket.
Egyébként jól vagyok, a szilfa-programom szépen halad, és a rózsanemesítéssel is elégedett vagyok. A „Halcsi” (mi így hívjuk) egyáltalán nem az a zord hely, ahogy a film bemutatja. A felszíne persze kietlen, hisz űrkörülményekre tervezett, de belül komplett ökoszisztémát építettünk. Talán kevéssé közismert, de másodlagos funkcióként Noé bárkájaként is működünk. Minden növény- és állatfaj képviselteti magát, és mindezt természetes körülmények között. A belső égbolton minden reggel magfúziós nap kel fel, az ég néha beborul, esik, itt minden a földi viszonyok duplikációja. Én, mint kertészmérnök-agronómus az elithez tartozom. Darth állandóan itt lóg a rózsakertészetben, sokat beszélgetünk. Nem szereti a bunkó katonákat, nyűg neki a rombolás. A Halcsit valójában nem emberek elpusztítására hozták létre, hanem amolyan galaktikus buldózer féleség, ami eltakarítja a galaktikus kereskedelmi sztrádák útjába kerülő bolygókat, fekete lyukakat, meg ami jön, pár üstököst, nagyobb aszteroidát. A legénység válogatott értelmiségiekből áll. Még a takarító személyzetbe se lehet két diploma (abból egy humán) alatt bekerülni. A boltok éjjel-nappal nyitva tartanak, minden ingyen van, tehát nincs pénz, magántulajdon sem létezik. Ingyenes az orvosi ellátás, az ovi, az oktatás, az éttermek, a hotelek, az utazás. Szabad a szerelem, a nemi vagy faji diszkrimináció itt ismeretlen fogalmak. Húszórás egy munkahét, a szabadidőmben azt, ott és azzal csinálok, amit csak akarok. Mostanában Darth-tal teniszezni szoktunk, viccesen hörög egy-egy elfutásnál. Jól megy neki, de néha csal, az Erőt is igénybe veszi. Elnézem neki, mert egyébként egy jellem, nagylelkű, kedves, empatikus, piszok jó a humora, és nem utolsó sorban jók az összeköttetései. Legutóbb is ő hozatta a Golden Apeldorn tulipánhagymákat és az Ambassador rózsatöveket. Most rosszkedvű, fáj az egyik foga – „egy rémálom ebben a sisakban a gyökértömés”. A múltkor átjött Kolontár Pisti a vadállat részlegről, elmondta, nyomasztja a hiúzhelyzet. Picit túlszaporodtak a farkasok, és levadásszák a hiúzprédát is. Darth megígérte, hogy intézkedik. A szülinapjára ajándékba egy bolognese-t kapott, láttam a dréncsövén, hogy könnyezik. Azóta elválaszthatatlanok, pedig Fifi nagy kópé, egyszer úgy pisilte le a csillagromboló központi számítógépének kábelcsatlakozóját, hogy utána evakuálni kellett a személyzetet. Mama, itt minden olyan gyönyörű, tökéletes és szeretettel teli! Remélem, hamarosan a saját szemével is meggyőződhet erről, mert idén kísérleti jelleggel beindítjuk a turista-programot, és a rokonok előnyt élveznek a foglalásoknál – és Darth is csókoltatja, ő is alig várja, hogy megismerhesse.
Jut eszembe, a rétest megkaptam, nagyon finom volt! Csókolom a kezeit, Mama, remélem, soraim jó egészségben találják!

Szerető fia, Béla

Ui. Még a film kapcsán ugrott be valami: Mama, ha jönne, a kisszobámban a középső íróasztalfiókból a lézerkardomat – amit még a palánta keltetőben Yodától kaptam – hozza már magával! Előre is köszönöm!

süti beállítások módosítása