Tízmedve

A magyar csoda

2018. augusztus 06. - tizmedve

magyar_csoda.jpg2030. augusztusában járunk, a BBC-t a magyar hírek uralják:

– Most kaptuk a hírt Bukarestből, a parlamentnél tüntető román bányászok és tanárok áttörték a kordont, a rendvédelmi szervek a tüntetők mellé álltak. Románia népe egységesen követeli Magyarországhoz csatolását, a magyar nyelv és a római katolikus rítus felvételét.

– Ma Pozsonyban kihirdették a száz százalékos részvétellel zajló szlovákiai népszavazás eredményét. A szavazók kilencvenkilenc százaléka támogatta, hogy Felvidék néven felvételüket kérjék Magyarországba. Egy százalék tartózkodott, nemmel nem szavazott senki.

– Kárpátalja ma ünnepélyesen visszacsatolta magát Magyarországhoz. Petro Porosenko ukrán elnök gratulált, egyben reményét fejezte ki, egyszer, talán a nem is távoli jövőben, Ukrajna is lehetőséget kap erre.

– A VGDP kétezer százalékos növekedésétől megittasult felvonulók virágba borították Újvidék utcáit a Vajdaság anyaországi visszatérésének első évfordulójára rendezett ünnepségen.

– Bár Burgenland jogilag csak január 1-től tartozik Magyarországhoz, az osztrák rendőrök már most könnygázzal és vízágyúkkal próbálják visszatartani a burgenlandi lakcímért folyamodó osztrák kivándorlókat a burgenlandi-osztrák határon.

– A NATO Földközi-tengeren állomásozó 6. flottája ma befutott Fiumébe, miután közös hadgyakorlatot tartott a magyar haditengerészet rombolóival és repülőgép-hordozóival, a gyakorlatot a „Hamvas Béla” és a „Szerb Antal” atomtengeralattjárók biztosították.

A fantasztikus hírek után következzen egy kerekasztal-beszélgetés a magyar csodáról. A stúdióban: Wayne Rooney, az Észak-atlanti Stratégiai Kutatóintézet igazgatója, Pierre Littbarski, a Világbank elnöke és Steffi Graf, a NASA igazgatónője.

– Köszönöm, hogy elfogadták a meghívást, javaslom, csapjunk a lovak közé. Mi a magyar csoda titka?

Rooney: – Ébredj, Medve, nincs semmilyen magyar csoda, mi sem vagyunk, csak álmodod az egészet!
Littbarski: – A csoda hogy egyáltalán még éltek, ha így folytatjátok, lehúzzátok magatokat a vécén. Na én léptem, úgyis csak álmodod az egészet. 
Graf: – Nekem úgy tűnik, mintha mind megbolondultak volna – lép ki a képernyőből Steffi, átölel, és együttérzően a fejemet simogatja. – Szegénykém, aludj csak, ha felébredsz, azt fogod kívánni, bárcsak álmodnád az egészet.

Csörög a vekker, verejtékezve ébredek – hála istennek, csak álmodtam az egészet. Bekapcsolom a tévét, a híradó ontja a híreket.

– Kétszáz ebolával fertőzött, őrjöngő bennszülött megerőszakolta, majd megette a nyírturai Megváltó Szűz Leánykórust.

– Őrizetbe vették az agresszív hajlék- és állástalan hegedűkészítőt, aki önmagát turistának álcázva megpróbálta az éjszakát a Margit-szigeten tölteni.

– Nemzeti érzelmű nyugdíjasok tüntettek a nyugdíjkorhatár átlagéletkor fölé emeléséért.

– Az oktatási miniszter ma aláírta az általános tankötelezettség eltörlését. Mint mondotta: „Az olcsó börtönnek a csillagászati összegeket felemésztő iskolarendszer nem alternatívája.”

– Több lakossági bejelentés érkezett, melyek szerint Wayne Rooney, Pierre Littbarski és Steffi Graf a pihenni vágyó, békés polgárok álmába betörve magyarcsoda-ellenes agitációt folytat. Kérjük, ha a hírhedt bűnbanda álmukban feltűnne, azonnal hívják a TEK zöld számát.

Picit szédülök – talán a meleg –, megkapaszkodom az asztalban – bárcsak álmodnám az egészet. Este kimerülten dőlök az ágyra, a BBC-t nézem.

– Sikeres landolást hajtott végre a Jupiteren a „Csontváry” űrhajó kétezer magyar telepessel a fedélzetén, akik kitűzték a nemzeti lobogót a Tisza Kálmán-kráterre.

– A Balaton megsózása után betelepített kék bálnák, a földkerekség legnagyobb állatai jól érzik magukat a Magyar-tengerben.

– Idén is magyar tudós kapta a Nobel-díjat, a perpetuum mobile feltalálásáért.

– Az esztergomi bazilikában ma ünnepélyes keretek között, saját kérésére, megkeresztelték a dalai lámát.

– Újabb bányajárat kirobbantása vált szükségessé a Mecsek alatti alagútrendszerben, mivel az eddig használt páncélozott trezortárna már kicsinek bizonyult a magyar aranytartalék tárolására.

A hírek után Wayne Rooney, a BBC Velünk élő csodák műsorának házigazdája beszélget meghívott vendégeivel, Pierre Littbarskival, az Oxfordi Egyetem professzorával és Steffi Graffal, a The Wall Street Journal főszerkesztőjével.

Rooney: – Köszönöm, hogy elfogadták a meghívást, javaslom, csapjunk a lovak közé. Mi a magyar csoda titka?
Littbarski: – Wayne, engedje meg, hogy emlékeztessem, ez csak egy álom, a valóság igazából kiábrándító.
Graf: – Hallottátok? Állítólag bemondtak minket a tévében.

Ebből elég! Tárcsázom a TEK zöld számát.

– Jó estét kívánok, bejelentést szeretnék tenni. A BBC-n Rooney, Littbarski és Graf épp a magyar csodát gyalázzák.
– Ez melyik műsor, a Velünk élő csodák?
– Igen, az.
– Akkor csak álmodja, jó éjszakát!
– De hát maguk tették közzé a felhívást, hogy...
– Ne szórakozzon velünk, mert megjárja! Azonnal tegye le, jó éjt!

Rooney gúnyosan rám vigyorog – az ablakpárkányra lép, „Bye-bye!”, és elrepül. Littbarski csak szimplán kaméleonná változik, és felszívódik a háttérben. Steffi a fejét csóválja, mélyen a szemembe néz, és a képernyőn keresztül behúz magához.

– Mondja, kedves Medve, maga szerint mi a magyar csoda titka?
– Hogy őszinte legyek, nem látom a csodát.
– Lehet, hogy csak azért, mert álmodik?
– Nem, az ébredés után még kevésbé.
– Akkor ön nem magyar?
– Én budapesti vagyok – és sírni kezdek.

Megcsípem magam, sírva ébredek, a testem remeg. Nyilvánvaló, megőrültem. Hívom a tébolydát. Vázolom a helyzetet. Készségesek, azt mondják, ne szívjam mellre, típusos eset. Hamar ideérnek, kedvesek, még lábat is törölnek – bevisznek. Végre az első éjszaka, mikor nyugodtan alszom. A tébolyda első osztályú hely, hatalmas tölgyek, platánok, mindenütt virágok, csend, madárdal, béke. Ráadásul piszok jól főznek, a tévét rég kidobták, mindenki oldott és laza, a személyzet és a flúgosok jófejek. A főorvos igazi partiarc, a leglazább mind közül. Ő is bent lakik, beköltözött a gondnoklakásba: „Tudod, kint már tiszta bolondok háza volt, ott nem lehetett épp ésszel kibírni.”

süti beállítások módosítása