Tízmedve

Inkvizítorszakmai folyóiratszemle

2018. június 14. - tizmedve

Egyedülálló ritkaság került kalapács alá a Sotheby's New York-i aukcióján: a Spanyol Inkvizíció belső használatra szánt szakmai lapja, a Korbács és Feszület magazin 1487. augusztusi száma. Maga a lap annyira titkos, hogy eddig a létezéséről sem tudhattunk. Óriási szerencse, hogy a lap olvasószerkesztőjét, Fernando Torres atyát, miközben épp a nyomdából frissen érkezett számot ellenőrizte, egy földrengés maga alá temette, de ő, még mielőtt megfulladt volna, az újságot egy urnába helyezte, és légmentesen lepecsételte. Nem túlzás kijelenteni, a Szentlélek vigyázta évszázados álmát, és ő irányította az egyébként közepesnél erősebb ittas állapotban lévő lánctalpasmarkoló-kezelő kezét, aki a közműépítő nyomvonalásását végezte. De kit érdekel ez, lássuk, mit rejt e kincs!

Maga a magazin egy átlagos színes magazin formátumú, igényes kiadvány. A Korbács és Feszület felirat művészi kialakítású, de nem tolakodó, a K és F iniciálék önmagukban is remekművek. Az X alakot formázó keresztbe tett korbács és feszület logó finom rézmetszete egy remekmű. Az augusztusi lapszám címlapján egy seprűn lovagló meztelen boszorkány látható. Néhányuknak talán furcsa lehet, de gondoljanak bele, ha a Horgászmagazin címlapján kecsege, a Nimródén vadászgörény, akkor a K&F-en nyilván boszorkány vagy pár albigens eretnek teszi a lap profilját egyértelművé. Az első oldalon a főszerkesztő, Cesc Fàbregas atya vezércikke a boszorkány-felderítés néhány új, empirikus, még kísérleti stádiumban lévő nyomozati módszeréről. A következő oldal – micsoda meglepetés! – a humorpercek. Íme, a szemünk láttára omlik össze a szabadkőművesek és a zsidók által terjesztett sótlan, rosszkedvű inkvizítorkép. Pazar vizsgálati inkvizítorhumor, csiklandós idézetekkel, vicces szakmai bakik, sőt – micsoda bátorság! – eretnekek által költött, vérrel cellafalra írt gúnyversek, és persze a hónap aranyköpése: „Hörögnek az eretnek!”
A következő négy oldalon egy interjú Emilio Butragueño atyával szenzációs új könyvéről, melyben a legfrissebb kutatási eredmények alapján briliáns okfejtéssel bizonyítja be: Jézus nem volt zsidó.
Ezt követi egy korbácsolás-tematikai esszé, majd a Fashion rovat a legújabb spanyolcsizma-divatról. Egy pontos leírás arról, minimálisan mit kell tartalmazzon az inkvizítor utazószett. Egy matematikai képletlevezetés, hogyan határozzuk meg a nyújtóólmok súlyát a maximális nyújtás eléréséhez, a csontok és az ízületek irreverzibilis károsodása nélkül. karobahuzas.jpgFojtótáblázat, körömtüske-készlet igénylő formanyomtatvány helyes kitöltése (ezekkel rengeteg gond akadt), és karóba húzási kiskáté illusztrációkkal.
Az orvosi rovatban a kihallgatóhelyiséggel szemben támasztott higiéniai követelmények, avagy a vérmérgezés elkerülésének metodikája. A vizsgálati szakaszban a hippokratészi eskü felfüggesztésének morális kötelessége a hegyi beszédből levezetve. Az eretnekséggel terjesztett betegségek és a nemi szervek szakszerű csonkításának módszertana. Patkányteszt.
Középen egy kihajtható poszter, amin Andrés Iniesta atya épp néhány különösen veszélyes, kikeresztelkedett zsidónak bizonyítja be, csak a valódi megtérés az egyedül üdvözítő út.
Mint az a címlapról is látszik, az augusztusi szám fő témája a boszorkányság. A különböző boszorkányfajták illusztrált bemutatása: szőkék, barnák, feketék, vörösek. Egy interjú Sergio Ramos atyával, a már említett boszorkány-felderítés nyomozati módszeréről, melynek lényege a tettenérés. Az álruhás, elkárhozásra hajlandóságot mutató inkvizítor atya látszólag alámerül a bűn mocsarába, hogy ott a bűn csúcspontján az illető boszorkányt tetten érje. Rendkívül hatásos módszer, de csak az olyan hitszilárdságú és a sátán csábításának ellenállni képes testvéreink számára járható út, mint például Ramos atya.
Utána könnyedebb témák, autodafé-statisztika és diagramkészítés, a kivégzési napló szakszerű kitöltése, börtönzsúfoltság-csökkentés, egy gazdasági cikk a tömeges kivégzések költséghatékonyságáról, külön bekezdést szentelve a jómódú eretnekek gyorsított kivégzéses vagyonelkobzásának.
Néhány inkvi zarándoktipp, pár egészséges vizsgálati recept és egy tudományos értekezés a vegetáriánus étrend bogumilista eretnek eredetéről.
Egy kétoldalas beszámoló a hónap dolgozójáról, Diego Costa atyáról, a Puertollanói Szent Inkvizíció zsidóügyi főprefektusáról, aki egy bátor és villámgyors akció keretében megakadályozta, hogy a várost pestissel megfertőző szefárd bűnszövetkezet tagjai denevérré változva kereket oldjanak. Gratulálunk, Costa atya!
A Háziállat rovatban az inkvizíció-kompatibilis kutyafajták felsorolása, használatuk az eretnek-nyomkövetésben és az esetleges rapid ítéletvégrehajtásban. Macskafajták, melyek különösen hatékonyak a zsidó egerek által okozott károk elhárításában. A keresztény süntenyésztés alapjai.
Tudósítás néhány vas- és ezüstmisés vallató atya kitüntetéséről, illetve híradás a Krisztus Szíve Eretnekgyűjtő Főközpont igazgatójának, Lucas Vázquez atyának a nyugdíjba vonulásáról. Köszönjük, Vázquez atya!
Végül egy kerékbetörési kalendárium, néhány vezeklő eretnek köszönőlevél, keresztrejtvény, impresszum, és az utolsó oldalon egy különösen szép Madonna a gyermekkel festmény.

A magazin végül a New York-i árverésen rekordösszegért, hét millió dollárért kelt el. Egy névtelen gyűjtő vette meg. Luis Ladaria érsek, a Hittani Kongregáció prefektusa cáfolta a rosszindulatú híreszteléseket, mely szerint a szívüknek oly kedves ereklye visszavásárlása mögött a hivatala állna.

süti beállítások módosítása