Tízmedve

Teendők a pénz elfogyása esetén

2018. március 06. - tizmedve

Azonnal tegyünk valamit – vagy ne tegyünk semmit. A válasz a kérdés megkerülésének tűnhet, pedig nem az. Kifejtem. Egy olyasfajta vészhelyzetben, mint a pénz elfogyása a belső megosztottság a legrosszabb, ami történhet velünk. Egy példán keresztül talán jobban érthető: ha egy szakadék szélén állunk, és egy ideges rinocérosz rohan felénk azzal a picit sem leplezett szándékkal, hogy kitapossa a belünk – döntenünk kell. A döntés meghozatalára rendelkezésre álló idő kevés, ráadásul viharos gyorsasággal fogy. Optimális esetben villámgyors döntést hozunk, és lényünk teljes egészével e döntés mellé állunk. Ennek hiányában tanácstalanul tépelődünk, balra fussunk... vagy jobbra... esetleg csimpaszkodjunk? Amíg tépelődésre fecséreljük az értékes időt az állat példát mutatva az elpusztításunkra hozott elhatározása melletti egészlényes kiállásról, közeleg. Végül félszívvel elindulunk jobbra, de ekkor eszünkbe jut, talán mégis jobb lenne balra, tehát visszafordulunk. Vagy csimpaszkodjunk? – megállunk, gondolkozunk. Ugye, önök is egyetértenek: ennek így nem lesz jó vége. Miben különbözik ettől a pénzkérdéskrízis kezelése? Semmiben. Mindegy, milyen elhatározást hozunk, csak hozzuk meg, és utána tartsunk ki mellette. Bármilyen úton is indultunk a pénz megérkezéséig ne forduljunk vissza, pláne ne válasszunk másik utat – mert a rinocérosz sosem gondolja meg magát. Ha elfogyott a pénzünk tudatosítanunk kell magunkban: BEKÖVETKEZETT AZ, AMITŐL A LEGJOBBAN FÉLTÜNK! – koncentráljon a jó oldalára: a továbbiakban ettől legalább már nem kell félnie. Fontos, hogy ne érezzünk bűntudatot, a rettegés, ami átjárja szívünket természetes érzés. A pénz csodálatos dolog, nagyjából az egyetlen, aminek értelme van az életben. Ha van pénzünk, mindenünk van, ha nincs, senkik vagyunk, tulajdonképp már nem is élünk. Ki szeretne senki lenni? Senki. Ki ne szeretne élni? Mindenki. Na látja! Kapkodás nélkül, de határozottan, félelemtől áthatva, de nem attól vezéreltetve, könyörtelen következetességgel, de nem könyörtelenül tekintsük hát át, milyen választási lehetőségek állnak előttünk.

1. MUNKA

A tradicionális út. A szabadságunkat cseréljük túlélésre, azaz alacsony szintű biztonságra és közepes mértékű megaláztatásra. Számos előnye mellett van egy igen nagy hátránya: sosem lesz pénzünk. Csak nagyon szívós lelkeknek ajánlott. Megváltásformája a nyugdíj – ami persze sosem jön le, vagy ha meg is jön, addigra az egészségünk már feláldozásra került, és a pénzünk erre megy el.

2. VÁLLALKOZÁS

A munka egy válfaja. Az időnket és a lelki békénket cseréljük pénzre. Számos előnye van, pénzzel is kecsegtet, de nem marad időnk, hogy élvezzük azt, illetve a nyugalmunknak lőttek, mert kockázatokkal kikövezett út, és ezután a gondoltaink csak a vállalkozással kapcsolatos nyűgök körül forognak. Csak erős idegzetű lelkeknek ajánlott. Megváltásformája a passzív jövedelem, tehát a befektetéseinkből élés – ami persze sosem jön el.

3. SZERENCSEJÁTÉK

Egy másik tradicionális út. Az életünket áldozzuk fel a szerencse oltárán. Számos hátránya mellett van egy nagy előnye is: azonnali és sok pénz lehetőségét hordozza. Nagyon veszélyes út, mert járható, de nagyon kevesek számára. Csak nagyon bátor lelkeknek ajánlott. Megváltásformája a bankrobbantás – ami mindegy, hogy eljön-e vagy sem: a szerencsejátékon belül nincs megváltás.

4. PROSTITÚCIÓ

Maga a tradíció. Ebben az esetben a testünket váltjuk pénzre. Számos előnye mellett a legnagyobb hátránya: elpusztítja a lelket. Megváltásformája a madámmá válás – kevesek által megvalósítható. Csak erős lelkeknek ajánlott.

5. KOLDULÁS

Autonóm, tiszta pénzkereseti forma, de csak szilárd önképpel rendelkező ember vágjon bele, különben aláássa az önbecsülését, és ellene fordul. Könnyű megszeretni, mert kötetlen, könnyű és jól jövedelmező. Csak introvertált lelkeknek ajánlott. Megváltásformája: a rokkantnyugdíj – mivel függőséget okoz.

6. BŰNÖZÉS

Bűnözésen belül két utat különböztetünk meg, a szelídebb, például a szélhámosság, a lopás és a kevésbé szelídebb, a rablás. A szabadságunkat cseréljük életre. Számos előnye mellett van egy nagy hátránya: végül mindenünket elveszítjük. Csak gátlástalan lelkeknek ajánlott. Megváltásformája: a „nagy szakítás”, ami akkora, hogy utána jó útra térhetünk – sosem jön el.

7. INTÉZMÉNYESÍTETT BŰNÖZÉS

A bűnözői tevékenység azon válfaja, amikor a bűnözők a politikai hatalmat is einstandolják, szélsőséges esetben maguk írják a törvényeket. Szinte csak előnyei vannak. Csak lelketlen lelkeknek ajánlott. Megváltásformája: az egyszemélyi diktatúra – számos esetben megvalósul.

Bármelyik tradicionális utat is választottuk, tartsunk ki mellette, ne legyen bűntudatunk, és próbáljuk jól csinálni amennyire azt lehetséges, mint például, Pióker Ignác, Elon Musk, Doc Holliday, Repülős Gizi, Pablo Escobar vagy J.V. Sztálin.

AMIKOR A SEMMIT TESSZÜK

Spirituális úton járók, zarándokok, hitükben ingadozók számára választható lehetőség. Rengeteg hátránya mellett egyedülálló lehetőséget nyújt az isteni gondviselés működésének megtapasztalására. A legnehezebb út, csak őrülteknek ajánlott – de leginkább nekik se.

Ha figyelmesen megnézzük láthatjuk, minden választásnak vannak előnyei, hátrányai, a legfontosabb, hogy a karakterünknek leginkább megfelelőt, vagy a soros életfeladatunkhoz leginkább passzolót válasszuk. Ami a legfontosabb: mi válasszunk! – ne hagyjuk, hogy a körülmények alakítsanak minket.

TEENDŐ, AMIKOR NEM BÍRJUK TOVÁBB

Egyetlen teendőnk van: menni tovább. Bármely utat járjuk eljöhetnek olyan holtpontok – sőt a tapasztalat, hogy el is jönnek –, amikor az erőfeszítéseink ellenére a pénz megjelenése várat magára. Ezek nagyon kellemetlen pillanatok, ilyenkor könnyű megalapozatlan döntéseket hozni, mivel úgy érezzük:

– nem bírjuk tovább
– bele fogunk halni
– beláthatatlan következményeket szabadítunk magunkra
– megőrültünk
– eltévedtünk
– rossz úton járunk
– soha nem érünk oda
– egyedül maradunk
– önbecsülésünk megsemmisül

Ne harcoljunk ezekkel az érzésekkel, megismétlem, az egyetlen helyes döntés, amit hozhatunk: menni tovább.

A pénz felé menetelésünkkor három dolog tekinthető beérkezésnek, amelynek megbízható indikátora: megszűnik a pénzzel kapcsolatos szorongásunk.

1. Ha megjön a pénz.
2. Ha már egyáltalán nem érdekel minket a pénz.
3. Ha elhalálozunk.

A CSÚCS: SZERELEMBŐL VÉGZETT MUNKA

Bármivel is keressük a kenyerünket, tegyük fel magunknak ezt az egyszerű kérdést: ezt, amit csinálok, csinálnám-e pénz nélkül is? Ha a válasz igen, ön a helyén van, függetlenül attól, hogy ebből kerül-e elő pénz vagy sem, ne változtasson rajta. Ez a kategória leginkább művészeti tevékenységeket foglal magába, de lehet repüléssel, lovakkal, sporttal vagy bármely kalanddal vagy karitatív munkával kapcsolatos tevékenység is – vagy akármi: igazából az átélés függvénye. Nem kell, hogy munkafelvevők legyünk egy luxusbordélyban, vagy tesztelők a Rolls-Royce minőség-ellenőrzésen, egyszerű szabálysértési előadóként vagy hentesként is megtalálhatjuk a munkánkban rejlő örömöket, megláthatjuk annak földöntúli szépségét. A lakkozott diófaborítás Connolly bőrrel vagy a marhafelsál vesével a maguk módján szépek. Az avatott szemnek a marhabendő afrodiziákum, előtte feltárul a pacal finom bársonyának önfényű ragyogása, hirdetve a szerelemből végzett munka felsőbbrendűségét.

hentes.jpg

süti beállítások módosítása