Tízmedve

Van-e élet a halál után?

2018. február 21. - tizmedve

Amióta az ember lemászott a fáról – és ott egy részeg kígyó elárulta, hogy egyszer meg fog halni –, izgatja a kérdés: van-e élet a halál után? Természetesen van. Mi történik velünk halálunk után? Tényleg újra megszületünk-e? Legegyszerűbb, ha a folyamatot konkrét példákon keresztül mutatom be. A teljes megértéshez három ember halálútját követjük figyelemmel. Kérem, a gyengébb idegzetű olvasók innen már ne olvassák tovább!

Dr. Porkoláb Radomér, 42 éves szülész-nőgyógyász, budapesti lakos. Jelenleg nagy sebességgel hajt Mercedes terepjárójával a Szépvölgyi úton lefelé. A biztonsági öve nincs bekötve (ennek később még lesz jelentősége). A Bang & Olufsen hangrendszer 18 hangszórójából a Prodigy zenekar muzsikája árad bestiális hangerővel, a Head-up display által a szélvédőre vetített sebesség 200 km/óra.

Özv. Kovács Istvánné, 78 éves, budapesti lakos, nyugdíjas hárfaművész. Ma nyugdíjfizetési nap van, ilyenkor – mint a férje halála óta mindig – nosztalgiázni indul a Daubner cukászdába, hogy ott egy Rigó Jancsit fogyasszon el. Már végzett, most a zöld jelzésre várva a zebránál áll. Kovács néni szabálykövető polgár, de ma a sors különös szeszélye folytán úgy dönt, kockáztat. Körülnéz, megbizonyosodik az áthaladás biztonságos végrehajthatóságáról, majd a piros jelzés ellenére (ennek később még lesz jelentősége) az úttestre lép, és az áthaladást késlekedés nélkül megkezdi.

Glendon O'Reilly, 27 éves, dublini világcsavargó. Pillanatnyilag erősen ittas állapotban van, eltévedt, és kísérleteket tesz elvesztett tájékozódásának helyreállítására, illetve az elvesztett hátizsákja utolsó ismert letevési pontjának felidézésére. Ezen kísérletek kudarca után a Szépvölgyi út járdaszigetére ül, hogy a mozgással kapcsolatos erőfeszítései ne zavarják a koncentrálásban.

A balesetről a hívás egyszerre fut be a Mentőszolgálat és a Halál-Rév diszpécserközpontjába. A Halál-Rév nem e világi szervezet. Feladata az elhalálozás után tanácstalanná váló lelkek kísérése, eligazítása és segítség a megfelelő űrlapok kitöltésében. Hamarabb érnek oda, mint a mentők. Először is megfékezik Kovács nénit, aki hangos nemtetszésének ad hangot, eközben Porkoláb doktort néhányszor meg is rúgja. Ezután következik a személyi adatok egyeztetése, majd a tényállás ismertetése. Talán hihetetlennek tűnhet, de a legtöbben először rá se döbbennek, mi történt velük, tehát rendkívül fontos az elhalálozás tényének tudatosítása. Itt van például Porkoláb doktor, aki hitetlenkedve hallgatja a révkalauz beszámolóját, és csak azután mutat hajlandóságot annak elfogadására, miután a saját szemével győződik meg, hogy testét a tűzoltók épp most vágják ki a cukrászda oldalába fúródott, lángoló terepjárójából. Mr. O'Reillyvel sem egyszerűbb a helyzet, hiszen az elhalálozás előtti állapota viszonylag egyszerűbb összefüggések megértését sem tette lehetővé, és a kialakult helyzet ezen csak továbbrontott. Kovács néni az egyszerűbb eset, ő egy dühös „sejtettem!”-mel intézi el, még belerúg egyet a nőgyógyászba, és elsőként foglal helyet a Halál-Rév mikrobuszában.

A mikrobusz felszáll, és a hangsebesség kétszázszorosával a Tranzitba repíti őket. Ez nem más, mint egy óriási váróterem, ahol a frissen elhalálozottak várják, hogy a Bizottság elé kerüljenek. Most viszonylag sokan vannak, mert befutott egy nagyobb kabuli csoport, illetve a maláj földrengés tömött buszai is épp betolatnak. Szerencsére a Szépvölgyi úti incidens áldozatai még előttük húznak sorszámot. A váróterem minden kényelmi berendezéssel, bárral, biliárd- és kártyaasztalokkal ellátott, szivarszobával felszerelt, de a gyerekes családokra is gondoltak. Itt van például a Kaltenbrunner család Bajorországból: Lehet, hogy mégiscsak fel kellett volna szerelni a téli gumikat, Kaltenbrunner apuka? Vagy az El-Faisal család Irakból. Ej, Abdullah, azt a detonátor-biztosítószeget mégiscsak be kellett volna tenned, amíg a vécére mentél. Most a Kaltenbrunner és az El-Faisal gyerekek együtt ugrálóváraznak, Helga és Fatima női magazinokat lapoznak, Dieter és Abdullah arról vitatkoznak, hogy a BMW vagy a Mercedes-e a jobb autó. Kovács néni épp a vécét kérdezi a hostessektől, Porkoláb doktor sötét tekintettel egy puha fotelben a telefonját nyomkodja, Glendon a bárpultnál már a harmadik koktélját mixelteti. A Tranzit kellemes hely, de nem kell sokáig várni, megszólal a hangosbemondó: Dr. Porkoláb Radomér.

A doktor kissé megilletődve belép. Rááll a padlóra rajzolt talphelyekre (ennek később még lesz jelentősége), és illedelmesen vár. A személyi adatok egyeztetése után a bizottságvezető hölgy felolvassa a határozatot, mely szerint Dr. Radomér addigi életével többszörösen megváltotta a jegyét a pokolba, ahol kétezer év purgatóriumi tisztulásra ítéltetett. A hölgy ezenkívül kifejezi magánvéleményét, mely szerint eddigi pályafutása során mérhetetlen mocskosságú, elmondhatatlanul undorító, féregnek sem nevezhető, hitvány, alja emberekkel találkozott már, de Dr. Porkoláb ezeket fényévekkel múlja alul. Szegény Radomér még megpróbálna finomítani a róla kialakult képen, de a hölgy meghúzza a fekete kart, a padlóban lévő csapóajtók kivágódnak, és Porkoláb doktort elnyeli a pokolba vezető csúszda.

Mr. O'Reilly botrányos állapotban állít be, és hát mit csinál egy ilyen ember? Botrányt. Érdekes módon nem is azon bőszül fel, hogy a határozat szerint a Köztes Lét lakóparkban egy apartmant bocsátanak a rendelkezésére, ahol a szülőkiutalásig várakoznia kell, hanem, hogy szigorúan megtiltják, a várakozási időszakban alkoholtartalmú italokat fogyasszon, sőt utasítják a teremőrt, O'Reilly polgártársat előbb vigyék a detoxikálóba. Az önmagából kivetkőzött ír először gúnyos megjegyzéseket tesz a bizottságvezető hölgy frizurájára, utána megpróbálja megfogni a jegyzőkönyvvezető hölgy mellét, végül a padlóra rajzolt talphelyekre hány. Megnyomják a piros gombot, az egészségügyi személyzet testépítői elszállítják a vaskos sértéseket ordibáló, kétes tisztaságú világcsavargót.

Kovács nénivel egyszerűbben mennek a dolgok. Közlik vele, addigi életével bizonyított, tehát nincs szükség újabb kiképzésekre a földi nyomorúságban, azaz mennyországra ítéltetett. Gratulálnak neki, megráznak egy harangocskát, mire egy hatangyalos hintó gördül elő. Az angyalinas ajtót nyit, Kovács néni mosolyogva beszáll, az angyalkocsis az angyalok közé csap, és elsuhannak.

Nem győzöm elégszer a figyelmükbe ajánlani Kovács néni példáját, aki innentől az elképzelhetetlen boldogságot ezerszeresen meghaladó boldogságban él együtt Kovács bácsival immár az idők végezetéig. Amennyiszer nem győzöm ajánlani Kovács néni példáját, ugyanannyiszor nem mulasztom el figyelmeztetni önöket Dr. Porkoláb esetére. Higgyenek nekem, a purgatóriumi szakemberek értik a dolgukat, elhivatottak, szeretik a munkájukat, nem ismernek könyörületet, és sosem fáradnak el. Az írnek se könnyű, sokat sír, egész nap csak a postást várja, de idáig semmi. Az idejét alkoholfogyasztási kérvényírásokkal üti el, de azt sajnos még karácsonyra sem engedélyezik.

Egyszer majd egy szép napon autó fékez O'Reilly háza előtt, átnyújtják a határozatot, melyben szerepelnek a szülei adatai, a születési helye, ideje, az életfeladataira vonatkozó ajánlások. Beviszik, elaltatják, és legközelebb a határozat szerinti kórházban, autóban vagy a járdán ébred.

Egyszer, de az az egyszer még nagyon messze van, Dr. Porkolábot is kihozzák a nyúzóból, felöltöztetik, felküldik a lifttel, ahol megkapja a határozatot, gumibottal tarkón vágják, és a következő élménye, hogy Dr. Paraszol rángatja ki egy két számmal kisebb üregből.

süti beállítások módosítása