Tízmedve

KASZT – a sötét oldal harcosai

2018. február 11. - tizmedve

Egy láthatatlan titkos társaság, akár az illuminátusok, tagjai köztünk járnak, küllemi jegyeik alapján mégsem azonosíthatóak, jeleikkel viszont nap mint nap találkozunk: ők a kutyaszart fel nem szedők titkos társasága (KASZT).

Kedves idős, menni alig tudó hölgy a menni alig tudó kutyájával, ő biztos rendes, gondolnánk – hát nem. Este, mikor senki sem látja, a mozgása nindzsaszerűvé változik, figyelme kiélesedik, pásztáz, kivár, majd távozik – a „csomag” marad. Laza, középkorú, sportos értelmiségi két futókutyával – két csomag. A kamasz, akit szülei kényszersétáltatásra ítéltek, már csak dacból is otthagyja. Bárki lehet KASZT-tag, a kedves szomszéd, az a szimpatikus zenetanár, a kismama a babakocsival, a bunkó a stafival, vagy akár én is, a rendesember-forma két cuki kutyával. A tettenérést leszámítva ezek az emberek a homályban léteznek, márpedig a tettenérés ritka, hiszen az akár évtizedes kiképzés a legfejlettebb harcos ösztönöket fejleszti tökélyre. Egy KASZT-tag számára a a kutyasétáltatás egy megfeszített figyelemmel járó, egyetlen célra kihegyezett, harcművészedzés, melynek lényege: a csomagok észrevétlen elhelyezése, majd a tetthely biztonságos elhagyása. Legyen egy KASZT-tag bármennyire tapasztalt és óvatos, mindig készen kell állnia egy ürülékelhelyezési konfliktus megvívására. Egy sötét lépcsőházból váratlanul az utcára lépő polgár, egy előre nem látható módon bekanyarodó autó, egy lesötétített autóban várakozó drájver, egy bokor mögül kikanyarodó kismama bármikor tetten érhet minket. Jó, ha ezekre a helyzetekre előre felkészülünk, hiszen az általában gyorsan eszkalálódó konfliktusban a józan gondolkodásra már korlátozottak a lehetőségek, sőt a KASZT-tag által elkövethető legnagyobb hibát is elkövethetjük: az indulataink veszik át az irányítást.

A TETTENÉRÉS ELKERÜLÉSÉNEK ALAPJAI

1. Lélektani alap

Talán furcsának tűnhet, de a KASZT-ellenes társadalmi sztereotípiákkal ellentétben a KASZT-tagok általában mélyérzésű, érzékeny emberek. Legtöbbjük nem trehányságtól vagy lustaságtól vezéreltetve sodródik a sötét oldalra, hanem a szagokra, látványra, tapintásra való túlérzékenységük okán. Egy tipikus KASZT-tag el se jutna odáig, hogy a meleg csomagban turkáljon, hiszen ahogy ahhoz közel hajolva orrába vágna a friss, kipárolgásban erős csomagszag, azonnal oda is hányna. Az eredmény: csomag + hányás + nehezen múló rossz közérzet. Innen már egyenes út vezet a KASZT-ba. Íme, a legfontosabb KASZT-szabály: SOHA NE ÉREZZ BŰNTUDATOT! Egyrészt nem volt más választásod, másrészt felesleges, de leginkább veszélyes. Csapatostul kószálnak a közterületeken önmaguk hitványságát hárító embertársaink, akik olyasvalakikre vadásznak, akikhez képest erkölcsösnek, jónak érezhetik magukat. Az ilyenek számára a KASZT-tagok a tökéletes céltáblák, hiszen őket egyaránt vetik meg a zsidók, a melegek, a cigányok, minden vallás, világnézet és pártpreferencia. Ha bűntudatot érzel, azt sugárzod magadból, és a KASZT-vadászok elkerülhetetlenül kibökik, követnek, végül levadásznak (bővebben a Teendők tettenérés esetén fejezetben). Amennyiben eljutottál a bűntudatmentes KASZT-állapotba, következik a figyelem edzése.

2. A figyelem edzése

Minden harcművészet alapja egyszerre fókuszáltnak lenni, és fenntartani a perifériás figyelmet. A KASZT-edzés különösen kemény, leginkább a légiharcos kiképzéssel rokon. Minden pillanatban tudatában kell lennünk a körülöttünk lévő forgalmi helyzetnek, és nem csak emberek, de más kutyák, sőt sünök, varjak, macskák tekintetében is. Ez a mindig, minden pillanatban jelenlevő alapfigyelem, ami egy pillanatra sem lankadhat. Ehhez jön a kutya jelzéseinek megfigyelése, különösen szuka esetén, ahol meg kell tudnunk különböztetni, hogy a leguggolás csak pisilési szándékot takar-e. Amennyiben a csomagkirakodás ideje közeleg, a legfontosabb, hogy megtaláljuk a rést a pajzson, tehát a CS-helyet. CS-hely: az a tér-időkapszula, amelyben szemtanúk hiánya mellett végrehajtható a csomag elhelyezése, majd a biztonságos távolságra történő eltávolodás (télen ez a távolság nagyobb, mivel a csomag a jól láthatóan gőzölög). A CS-hely kiválasztásánál nagyon fontos a portyázó emberek térbeli helyzetének valós idejű ismerete, és a mozgásukból történő megfelelő következtetések levonása. A CS-hely kiválasztásánál fontos szempont a csomag színével harmonizáló helyszín kiválasztása, hogy a kihelyezés után a csomag a környezetébe beolvadva megnehezítse annak felfedezését. Az álcázás szempontjából még jobb, ha a helyszín rugdosható avarral bőségesen ellátott. A csomag elhelyezését követően különösen fontos a bűntudatmentesség, és a felelős polgárias jóemberség kép vetítése, hogy egy esetleges idő előtti csomagfelderítés esetén a csomag ránézésre ne legyen hozzánk köthető.

3. Csomagelhelyezési tényezők

A csomagelhelyezéssel kapcsolatos tényezők végtelen számúak. Nagy mértékben függnek a személyes tulajdonságoktól, és a KASZT-ban töltött évek számától. Következzen egy felsorolás, melyek azok az alaptényezők, melyeket egy jó KASZT-tag ismer, fejleszt, és figyelembe vesz.

  1. Az adott terület emberpopulációjának munkába menési-jövési időszakai, útvonalai és intenzitása. Ezek a megfelelő CS-hely kiválasztásában elsődleges fontosságúak. Például egy reggel 8-kor a villamosmegálló felé vezető úton szinte lehetetlen megfelelő CS-helyet találni.
  2. A terület nyugdíjas populációjának portyázási és kutyasétáltatási szokásai. A nyugdíjas portyázók bár nagy számban fellelhetőek, de mind útvonal, mind időpontok szempontjából kiszámíthatóak, illetve szempontként jelentkezik, hogy legtöbbjük látása bizonyos távolságról a csomagelhelyezés felderítését már is nem teszi lehetővé.
  3. Időjárási és napszak viszonyok. A köd, az eső és a sötét egy KASZT-tag igazi barátai! Télen különösen fontos figyelembe venni a hóháttér és a sötét csomagszín közötti kontrasztból, valamint a csomag kipárolgásából adódó távoli felderíthetőséget.
  4. Házak, bérházak (becsukott) ablakai mögül nézelődő unatkozó vagy virágágyásaikat féltő polgárok. Különösen veszélyesek, csak hosszú évek szívós felderítőmunkájával felderíthetőek. Célszerű velük virágágyás-gondozás közben, magunkat rendes embernek álcázva, szóba elegyedni, így értékes információk birtokába juthatunk.
  5. Játszóterek elhelyezkedése, a hozzájuk vezető utak. Sajnos a kismamák általában frusztráltak, kiszámíthatatlanok, és nagyon figyelnek, hiszen a gyerekek hajlamosak ez elhelyezett csomagokkal kapcsolatba kerülni. Őket jóemberséget sugalló testtartással, könnyed mosollyal átverni nem lehet, eleve bizalmatlanok és agresszívek, egyszóval nagy ívben kerülendők.
  6. Mindig legyen nálunk megtévesztő ürülékfelszedő-zacskó. Természetesen nem azért, hogy tényleg felszedjük, hanem kerülhetünk olyan szituációba, mikor a csomagelhelyezés közben meglepnek minket. Ilyenkor a zacskó elővételével (ha kell, pepecseléssel) az időt húzzuk, és a csomagfelszedés szándékát mímeljük, amíg a gyanútlan polgár el nem halad mellettünk, utána a zacskót haladéktalanul eltesszük, és távozunk.

TEENDŐK TETTENÉRÉS ESETÉN

A legfontosabb, amit mindjárt az elején az eszünkbe kell, hogy véssünk: A TETTENÉRÉS ELKERÜLHETETLEN! Bármilyen tapasztalt és figyelmes is egy KASZT-tag, időnként sajnos – a feladat komplexitását figyelembe véve nem is csoda – a lebukás elkerülhetetlen. A lebukásnak vannak fokozatai, de mielőtt ezeket sorba vennénk, íme a legfontosabb szabály, amely mindegyikre egyaránt vonatkozik: TETTENÉRÉS ESETÉN SOHA NE SZEDJÜK FEL! E lehetőség ki nem zárása határozatlanná tesz minket, ráadásul az ellenfél a gyengeség jeleként értékeli, vérszemet kap, és már meg is váltottuk a jegyet a helyzet eszkalálódása felé.

1. Enyhe fokozat

Miután az illető egyed tudatára ébred, hogy csomagot helyeztünk el, és egyértelművé válik számára, hogy a csomagot nem áll szándékunkban felszedni, az illető hangsúlyosan a csomagra néz, utána még hangsúlyosabban a szemünkbe. Ne feledjük, ez egy gyenge egyed, konfrontálódni nem mer. Ami a legfontosabb: SOHA NE SÜSSÜK LE A SZEMÜNKET! Ez az összes tettenérés esetére vonatkozik. Nézzünk határozottan, büszkén (de nem agresszívan) a csomagra, majd a szemébe, és távozzunk.

2. Közepes fokozat

Miután az illető egyed tudatára ébred, hogy csomagot helyeztünk el, és egyértelművé válik számára, hogy a csomagot nem áll szándékunkban felszedni, az illető hangsúlyosan a csomagra néz, és beszól. Itt már átlépte a verbális agresszió határait, tehát a CS-hely csatatérré változott, a békés rendezésre nincs esély. Innentől legfontosabb feladatunk az alábbiak közvetítése, és tudatosítása:
- nincs bűntudatunk
- soha semmilyen körülmények között sem szedjük föl
- rendíthetetlenek vagyunk
Amennyiben ezek tudatosulnak benne, az illető távozik, vagy átlép a 3. fokozatba.

3. Nehéz fokozat

Ebben a fokozatban az illető kilátásba helyezi a verbális agresszió határának átlépését, majd ennek hatástalanságán felbőszülve azt át is lépi. Itt már nincs jelentősége a bűntudatnak, illetve a fel nem szedés rendíthetetlenségének, tehát mi is át kell lépjük a verbális agresszió határát. Az illető(k) elszántságától és testi erejétől függően célszerű a kutyát is bevonni a helyzet rendezésébe. Az erőszak folyamatát mindaddig fenn kell tartani, amíg az illető annak befejezésére készséget nem mutat, vagy amíg annak folytatására képtelenné nem válik. Fontos, amennyiben ez lehetséges, ne okozzunk látható vagy vérzéses sérüléseket, ami a legfontosabb: SOHA SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NE ÖLJÜK MEG! Miután a konfliktus feloldódott, erőt és nyugalmat sugallva távozzunk.

A fenti alapismeretek csak vázlatosak, mivel ez egy komplex harcművészet, könyvből meg nem tanulható. Ahhoz, hogy valaki Kaszt Mesterré váljon nem csak képességekre, de évtizedek kitartó munkájára is szükség van. Ezt kevesek érik el, de ne feledjék: A TÖREKVÉST SOHA NEM SZABAD FELADNI!

 

süti beállítások módosítása