Tízmedve

Dohányzás-leszoktatási segédlet

2018. július 27. - tizmedve

hindenburg.jpgNikotinfüggő embertársaink dohányzásról történő leszoktatása humanista kényszer, életmentés, egyben állampolgári kötelességünk.

Az egymondatos ijesztgetős cigarettásdoboz-fenyegetésekkel nem sokra megyünk, azok a megátalkodott nikotinistát csak dacosabbá teszik. Ravaszabbnak kell lennünk nála, a kulcs: ütős, agyafúrtan fogalmazott, indirekt példatörténeteken keresztül rávezetni, hogy önmaga jöjjön rá antiszociális viselkedésének önpusztító voltára. Hogyan? Pár rafinált példatörténeten keresztül mutatom be.

Gábor jelenleg szomorúan és magányosan cigarettázik a nem túl jó szagú, talán nem is különösebben tiszta szobájában, és álmai nőjéről fantáziál. Jó hírünk van: ő is pont ezt teszi, álmai férfijáról, tehát Gáborról ábrándozik a hamutartót sosem látott, tiszta, illatos szobában. Körmeit szomorúan vörösre lakkozza, és felsóhajt: „ Ó, szerelmem, merre jársz most? Szenvedés minden nélküled töltött perc, csak azért nem ölöm meg magam, mert a nemdohányzás tartja bennem a lelket!” Majd felveszi tűsarkú cipőjét, és lemegy a közeli bárba, közben nagyot sóhajt: „Ó, kedvesem, merre jársz, ma megint valami idegen – de legalább nem dohányzó – jöttmenttel kell ágyba bújnom!”

Gonzalo, szeminol indián barátjával, Tomboló Mókussal a Sziklás-hegységben csatangol. Tomboló Mókus egy sudár termetű, nyílt tekintetű harcos, igazi férfiszépség. Egészséges, mint a makk, hiszen nem dohányzik. Mivel tüdeje nem félig roncsolt, jól bírja a mászást, közben énekel. Végül egy hasadékhoz érnek, Gonzalo zihál, tehát azonnal elővesz egy cigarettát, és rágyújt. Kettőt se slukkol, mire valami furcsa zörgés keveredik a zihálásba – Tomboló abbahagyja az éneklést. A csörgőkígyó gyűlöli a cigarettafüstöt, mérge erős idegméreg (crotoxin és crotamin keveréke), a nem túl nagy valószínűséggel túlélt harapás következménye a dohányzó végleges megvakulása.

Ferhan legújabb autóját mutatja meg legújabb barátnőjének, Aishának. Az autó egy brit versenyzöld Jaguár, vajszínű bőrülésekkel, beépített csikkcsapdás diófa hamutartóval. Aisha 27 éves, magas, fekete, telt keblű, nemdohányzó atomfizikus. A sebességmérő szerint a jármű óránként így picivel több mint háromszáz kilométer megtételére is képes. A legutóbbi staub óta már eltelt tizenöt perc, itt az idő a következőre. Aisha illatos, Ferhan figyelmes, ezért lehúzza az ablakot. A nagy sebességgel beáramló levegő a parazsat a nadrágjára fújja, mely ettől lángra kap. A szemből közeledő kamion oldalán lévő jel, a csúcsára állított piros négyszög, benne láng, tűzveszélyes anyag szállítására utal.

Gustave a Hindenburg léghajón utazik az Egyesült Államokba. Hamarosan landolnak, a luxusrepülés kellemesen telik, a személyzet modora kifogástalan, az éttermük messze égen híres. A 190 ezer köbméternyi hidrogén egykedvűen teszi a dolgát, a hatalmas hajót könnyedén a levegőben tartja. Gustave izgatottan gondol Amerikára, ahol menyasszonya és az American Tobacco Company alelnöki széke várja. Türelmetlen, tehát idegesen rágyújt, és a gyufát megszokásból eldobja. A hidrogén (kémiai képlete: H2) színtelen, szagtalan, egy vegyértékű, igen gyúlékony gáz.

Lester ártatlanul kerül börtönbe, épp a priccsén cigarettázik. A cellatársai mind megátalkodott, hatéves koruk óta dohányzó bűnözők: Sittes Frank, a kétméteres baltás gyilkos, Késes Johnny, a pszichopata díjbirkózó, Őrült Zack, a skizofrén testépítő és Mázsa Bill, aki nevét az ökléről szerezte. A szexuálisan frusztrált nehézfiúk ma különösen morózusak, elfogyott a cigarettájuk. Részletek a cellatársak aktáiból: Frank Balmer, a szenvedélyéért gyilkolni képes gonosztevő, egyetlen káros szenvedélye a dohányzás. Johnny Weissmüller, klinikai pszichopata, dohányboltrablás miatt 20 évre ítélve. Zack Maddox, a testépítésbe és a dohányzásba beleőrült tömeggyilkos. Bill Brexit, beszámíthatatlan, láncdohányos ketrecharcos.

Gianluca újságíró, épp egy női börtönben készít interjút az intézmény igazgatónőjével, a 2018-as Páneurópai Humángumibot-díj elnyerése kapcsán. Hajának áporodott dohányszaga a piciny iroda levegőjét fojtogatóvá varázsolja, dohányzástól megsárgult ujjával bekapcsolja diktafonját. A börtönben lázadás tör ki, a csajok átveszik az irányítást. A börtönben, Gianlucát leszámítva, még egy férfi, Lorenzo tartózkodik, a tejtermék manufaktúra kisáruszállító sofőrje, aki balszerencséjére épp most hozza a friss bagettet, a mandulatejet és a parmezánt. Csak egyikük maradhat életben. Lorenzo ápolt, babarózsaszín körmökben végződő, hosszú törékeny ujjaival az illatos göndör fürtjei között idegesen babrálva a döntést várja.

diesirene.jpgMarcus Hamburgban egy kellemes '43-as nyári éjszakán Wilhelmmel, a legjobb barátjával sétál. Elsötétítés van érvényben, mivel a britek szőnyegbombázásra készülnek. Wilhelm egy triatlonista, hobbihegymászó kórusvezető, példás férj, és hét gyermek apja. Lelkendezve épp arról beszél, hogy az életben elért eredményeit kivétel nélkül mind a nemdohányzásnak köszönheti. Ettől Marcus ideges lesz, és előveszi a cigarettatárcáját. Részlet a berlini Die Sirene havi légoltalmi folyóirat elsötétítési mellékletéből: „A dohányosok elsötétítés idején különösen ügyeljenek, hogy a tüdőrák kialakulásában meghatározó tevékenységüket zárt térben végezzék, mivel a szőnyegbombázó kötelékek nikotinfüggő bombázótisztjei a parázsló cigaretták fényét már kilométerekről kiszúrják.

Nathan vallatótiszt, a délutános műszakban egy alagsori irodában épp egy szír terroristát nyüstöl. A szírt kemény fából faragták, hiszen nem dohányzik, ezért a kihallgatás hosszúra nyúlik. Nathan cigarettaszünetet tart, és a végén, megszokásból a csikket a szír arcán nyomja el. Részlet a Vallató kézikönyv, A vallatás során elkövethető típusos hibák fejezetéből: „Kihallgatás közben kerüljük a kihallgatott arcának megközelítését, mivel a legkeményebb fából faragott, tehát nemdohányzó szír terroristák kísérletet tehetnek ütőerünk foggal történő felszakítására.”

Ennyi elég is, a példák hosszas sorolása a dohányost ingerültté teszi, így szándékunkkal ellentétes hatás válthat ki, hitványságában erősíti meg. Legyünk vele kedvesek és türelmesek, heti három, beszélgetésnek álcázott „spontán” példafelsorolás kezdetnek elég. Amennyiben embertársunk a hónapokon át végzett lelkiismeretes munkánk ellenére sem mutat hajlandóságot antiszociális függőségének felülvizsgálatára, úgy méltatlanná válik a segítségünkre. Hagyjuk sorsára – faragtassa csak azt a csikkcsapdás diófa hamutartót a brit versenyzöld Jaguárba.british_racing_green_jaguar.jpg

 

 

 

süti beállítások módosítása